Helen Haaranen Loor, enhetschef enheten för djurskydd länsstyrelsen Östergötland Foto: Lovisa Gelin/SVT

Dramatisk minskning av djurskyddskontroller under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har Länsstyrelsen i Östergötland knappt genomfört några djurskyddskontroller ute på gårdarna på grund av smittspridningen av covid-19.

Att rutinkontrollerna inte har utförts riskerar att ge konsekvenser.

– Det som oroar mig är om konsumenterna känner att det är ingen som är där och tittar. Samtidigt kommer vi sakta starta upp när restriktionerna minskar. Vi kommer säkert inte hinna upp i 10 procent i år, men vi har som målsättning att åtminstone hinna med en tredjedel, säger Helen Haaranen Loor, enhetschef enheten för djurskydd länsstyrelsen Östergötland.

Vad är det ni kollar efter under de här besöken?

– Det är en övergripande bild. Vi tittar på detaljer, hur djuren ser ut, hur miljön ser ut, vad de har för rutiner, foder, vatten. Vi har en checklista som vi följer beroende på djurslag.

Hör henne berätta mer om hur pandemin har påverkat arbetet med djurskyddskontrollerna i klippet ovan.

Vad är en rutinkontroll?

Kontrollen är en djurskyddskontroll som utförs av länsstyrelsen utifrån en riskvärdering, vilket betyder att det görs ett uttag varje år. I den nationella kontrollplanen för livsmedelskejdan står att länsstyrelsen ska ta ut 10 procent av länets lantbruk och kontrollera om året.

Kontrollerna ska genomföras för att upprätthålla god djurvälfärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.