Hör Johan och Therese Rönnholmen berätta om varför de började leta efter rådjurskid med drönare i klippet. Foto: SVT

Drönare hjälper till att hitta rådjurskid inför slåttern

Publicerad

Varje år dör rådjurskid av slåttermaskiner. För att hjälpa lantbrukare hitta kiden innan de kör ut maskinerna använder Johan och Therese Rönnholmen sig av drönare.

Under de första veckorna av ett rådjurs liv göms de ofta i högt gräs, bland annat fält, av rådjursgeten. Där ska de få skydd tills de är tillräckligt gamla för att själva kunna röra sig. Det här riskerar dock att rådjurskiden dör under slåttern, eftersom att de inte rör sig när maskinen kommer.

– De trycker väldigt hårt och hoppas de kan slippa faran, säger jaktvårdkonsulenten Benny Nilson.

Motala

Det är i slutet av maj, och under juni, som risken är störst att rådjurskiden dör av slåttern. Anledningen är att de är så pass unga då, och när de blir äldre rör de sig mer från gömställena. I dagsläget är risken större för dovhjortskiden, som föds senare.

Drönare till hjälp

Det finns flera olika hjälpmedel för att färre rådjurskid ska dö under slåttern. En av dem är drönare med värmekamera. Något som Johan och Therese Rönnholmen använder sig av. Johan Rönnholmen är en drönarpilot, och använder drönare i arbetet.

–  Vi gör det här för att vi kan och har möjligheten, säger Johan Rönnholmen.

Hör Johan och Therese Rönnholmen berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet