Petter Malmberg, yttre befäl vid räddningstjänsten i Motala, använder drönare i arbetet. Foto: SVT

Här är räddningstjänsten som letar efter bränder – med hjälp av drönare

Uppdaterad
Publicerad
Det rådande infernot av skogsbränder i Sverige kräver just nu enorma resurser. Den statliga myndigheten Skogsstyrelsen uppmanar nu därför räddningstjänster runt om i landet att använda drönare för att upptäcka bränder snabbare.

I Motala har räddningstjänsten sedan tre år tillbaka använt sig av det lilla men effektiva redskapet.

– Det är ett bra hjälpmedel att ha i verktygslådan faktiskt, säger Petter Malmberg, yttre befäl vid räddningstjänsten i Motala.

Underlättar arbetet

En drönare underlättar arbetet för brandmännen på många sätt. Bland annat genom att den snabbt kan lokalisera olycksområden från luften och ge en större överblick över dem. Riskerna för brandmännen själva, som oftast inte vet vad det är de ger sig in i, minimeras också.

– Det är en vanlig bildkamera på den som gör att vi kan se rörliga bilder, och samtidigt kunna spela in det vi ser. Det sitter också en värmekamera på den som gör att vi kan se värmeskillnader i olycksområdet, berättar Petter Malmberg.

Fler vill ta efter

Tidigare i veckan uppmanade Skogsstyrelsen att fler kommunala räddningstjänster bör använda sig av drönare vid bekämpning av skogsbränder. Motalas Räddningstjänst föregår därför med ett gott exempel och flera räddningstjänster i Östergötland uttrycker nu intresse för att köpa in drönare.

– Ja, vi ser stora värden i att ha en drönare, absolut. Bland annat för att hitta en brand och skapa en bra lägesbild. Så det är väldigt intressant för oss, säger Mats Kostmann, stationschef på räddningstjänsten i Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet