Drönare i luften (arkivbild) Foto: TT

Drönarforskning för framtiden på Liu

Uppdaterad
Publicerad

Rapporter om drönare som tvingar flygplatser att stänga ner trafiken blir allt vanligare. I ett forskningsprojekt, finansierat av Trafikverket, ska därför forskare vid Linköpings universitet, i ett nära samarbete med Luftfartsverket, hitta modeller för en effektiv hantering av det ökade antalet obemannade luftfarkoster.

– Antalet obemannade flygfarkoster som navigerar automatiskt, utan en pilot på marken, kommer med all sannolikhet att öka de närmaste åren. Då måste det finnas rutiner och planer för hur de ska kunna flyga effektivt och säkert. Vi ska fokusera på att hitta effektiva rutter och även modeller för att bedöma kapaciteten i luftrummet, säger Valentin Polishchuk, forskningsledare för projektet på Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

”Framtid där drönare används allt mer”

I oktober kom en dom som slog fast att kameraförsedda drönare inte får användas utan tillstånd. Tobias Andersson Granberg, universitetslektor på Linköpings universitet, tror inte att domen kommer påverka antalet drönare i förlängningen.

Drönare

– Vi tror att den här tekniken möjliggör en framtid där drönare används allt mer. Inte om ett eller ens tio år, men om 20 år används nog de här farkosterna på ett annat sätt, säger Tobias Andersson Granberg, universitetslektor på Linköpings universitet, till SVT Nyheter Öst.

Ökning av användningsområden

Även om domen minskar ökningen av antalet drönare så ökar användningsområdena, menar han.

– Det går att frakta lättare saker med drönare, till exempel mat och böcker. Det är en trolig framtida utveckling även om det ligger långt fram, säger han.

– Det gäller att vi är förberedda, annars kommer vi att få problem då, säger Tobias Andersson Granberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet