Bild på den aktuella Glock-pistolen ur polisens förundersökningsprotokoll och på de kulhål som fortfarande finns kvar vid nattklubben i centrala Norrköping. Foto: Polisen / Tobias Holmqvist, SVT.

Dubbelmordsvapen köptes i vanlig svensk jaktbutik

Publicerad

Ett av vapnen som användes vid dubbelmordet utanför en nattklubb i Norrköping var inköpt i en vanlig svensk jaktbutik – det visar en granskning som Svenska dagbladet gjort.

Det var den femte december 2019 som två medlemmar ur den kriminella grupperingen No Surrender mc sköts till döds utanför en nattklubb i centrala Norrköping. Tidningen Svenska dagbladet avslöjar nu att ett av vapnen som användes vid mordet, en pistol av märket Glock, kom från en vanlig svensk jaktbutik i Dalarna.

Från legalt till svarta marknaden

Tidningen har spårat vapnets resa från helt legalt till illegalt vapen via en nu dömd man från Krylbo i Dalarna, som enligt Svenska dagbladet sålt närmre 300 skjutvapen till den svarta marknaden. 

Gängmorden i Norrköping

– Det är jätteilla, det känns inte bra. Det här kommer vi att få leva med i många många år, att folk blir ihjälskjutna med de här vapnen. Det är så tragiskt. Att vi inte klarar av att hålla bättre koll på det här inom svensk polis, det är illa, säger Kriminalutredare Ola Pettersson till Svenska dagbladet.

Friades för dubbelmord

Totalt fyra män stod åtalade för händelsen vid Norrköpings tingsrätt, men samtliga friades på grund av brist på bevis – istället dömdes de till långa fängelsestraff, tillsammans med två andra män, för dödsskjutningen på handelsområdet Ingelsta utanför Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet