Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här möts Markus Lejonqvist (SD) och Bengt-Åke Karlsson (C) i en duell om kommunen ska planlägga flera bostäder på Dynudden i Motala? Foto: August Askbom/SVT

Duellen: Här möts Motalapolitikerna i debatt om bostäder på åkermark

Uppdaterad
Publicerad

Ska kommunen planlägga flera bostäder på Dynudden i Motala? Det är en av frågorna som delar Motalapolitikerna. Sverigedemokraterna är emot förslaget och vill bevara åkermarken och Centerpartiet vill bygga bostäder.

– Vi tycker självklart att vi inte ska bygga här, vi har åkermark här som är duglig att bruka på, säger Marcus Lejonqvist (SD).

– Den här marken har kommunen ägt i 65 år och den är enbart inköpt för att utveckla kommunen. Det är ingen åkermark med högt värde, säger Bengt-Åke Karlsson (C).

Politikerna oense

Kommunen har tagit fram en detaljplan för Dynudden i Motala, där förslaget är att bostadsområdet ska växa med tio hektar.

Sverigedemokraterna är emot förslaget – men även miljöpartiet tycker att det är dåligt förslag. Resterande partier tycker som Centerpartiet – att det är ett bra förslag.

Idag styrs Motala av den borgliga alliansen – det vill säga Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

I video ovan får Markus Lejonqvist (SD) och Bengt-Åke Karlsson (C) – 45 sekunder var med en schackklocka, debattera om vad de tycker om att planlägga fler bostäder på Dynudden i Motala.

Så tycker resterande partierna i Motala

Miljöpartiet

Vi värnar strandskyddet och de naturvärden som finns längs med Vättern. Vi förespråkar också en blandad bebyggelse med olika upplåtelseformer, vilket inte är fallet avseende Dynudden. Det som skulle kunna vara en fördel med att planlägga för fler bostäder på Dynudden är att området redan är bebyggt.

Socialdemokraterna

Motala kommun behöver fler bostäder och Dynudden är en av flera platser i kommunen där det finns bra möjlighet att bygga med olika upplåtelseformer.

Vänsterpartiet

Dynudden är ett av Motalas mest segregerade områden med nästan enbart stora villor, så genom att bygga ut området med blandad bebyggelse – det vill säga även hyresrätter och bostadsrätter – kan vi skapa ett område med mer mångfald.

Kristdemokraterna

Bra för fler småhustomter behövs för att få igång flyttkedjorna. Sjönära tomter är bra att kunna erbjuda nya Motalabor som kan flytta in.

Liberalerna

Området är ett attraktivt sjönära område. Då det numera finns ett bullerskydd vid dubbelspåret så kan området utvidgas med fler bostäder. Ny byggnation sker på jordbruksmark. Men det ligger illa till att bruka och har inte det högsta avkastningsvärdet.

Moderaterna

Ett mycket lämpligt område att planlägga för nya bostäder

Källa: SVT:s Valkompass 2022

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.