1 juli börjar en ny tobakslag att gälla. Foto: SVT arkiv

Ny e-tjänst ska underlätta för tobaksförsäljare

Uppdaterad
Publicerad

En ny e-tjänst ska minska administrationen för tusentals företag som omfattas av den nya tobakslagen.

1 juli börja en ny tobakslag att gälla. Förutom rökförbud på bland annat uteserveringar innebär lagen att den som vill fortsätta att sälja tobaksvaror måste ansöka om tillstånd för det hos kommunen.

Med hjälp av en ny digital lösning vill nu Tillväxtverket underlätta hanteringen av ansökningarna för företagen.

E-tjänsten har utvecklats av flera myndigheter i samarbete med bland annat Norrköpings kommun och Region Gotland.

– Trots den korta tid som projektet fick på sig har vi kommit i mål på ett föredömligt sätt, våra tillståndshandläggare är otroligt nöjda med e-tjänsten, säger Kerstin Westerberg, Norrköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Nya tobakslagen

Visa

Den 20 maj respektive den 1 juli 2019 träder den nya lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter i kraft. Lagen omfattar ett antal nya åtgärder.

Rökförbudet utvidgas till att omfatta fler miljöer och produkter. Det blir förbjudet att röka på många allmänna platser, bland annat på uteserveringar, vid entréer till offentliga anläggningar, på sportarenor, lekplatser, tågperronger och busstationer.

Det blir också tillståndsplikt för tobaksförsäljning samt krav om spårbarhet och säkerhetsmärkning av tobaksvaror.

I den nya lagen finns det även en reglering om att cigaretter och portionsförpackat snus enbart får säljas i förpackningar om minst 20.

Källa: Regeringskansliet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer