Foto: Foto: Pontus Lundahl / TT

Så ska fler lära sig om nya tobakslagen

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det slut med rök på uteserveringarna – och det ska folk känna till. Folkhälsomyndigheten får därför nu 8 miljoner kronor för att öka kännedomen om den nya lagstiftningen.

Den 1 juli träder den nya tobakslagen i kraft. Lagen innebär att det från detta datum blir förbjudet att röka på vissa allmänna platser utomhus. Bland annat gäller det uteserveringar, lekplatser, busskurer och perronger. Förbudet gäller även elektroniska cigaretter, så kallade e-cigaretter.

Ett av syftena med den nya lagen är att allmänna platser ska bli mer tillgängliga för alla, särskilt för barn och personer med allergier. Målsättningen är ett såkallat rökfritt Sverige där färre än 5 procent röker.

– Målet är att vi ser till att förebygga att människor drabbas av sjukdomar med rökning och passiv rökning, som cancer, säger socialminister Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten får nu i uppdrag att stödja genomförandet av lagen, och informera om förändringarna. Det ska bland annat ske genom vägledning till kommunerna som ansvarar för tillsynen av lagen och informerar medborgarna.

Folkhälsomyndigheten får 8 000 000 kronor under 2019 för att genomföra uppdraget. Nästan hälften ska betalas ut till organisationer som jobbar förebyggande med att minska tobaksbruk.

– Bidraget till frivilligsektorn är en viktig del. Vi behöver ha ett samhällsgemensamt grepp för att se till att lagen får genomslag, men också för att vi på sikt ska nå målet om ett tobaksfritt Sverige 2025, säger Lena Hallengren. Myndigheten ska även följa upp effekterna av den nya tobakslagen.

Uppdraget ska slutredovisas till Socialdepartementet senast den 31 december 2020.

Den 20 maj respektive den 1 juli 2019 träder den nya lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter i kraft. Lagen omfattar ett antal nya åtgärder.

Rökförbudet utvidgas till att omfatta fler miljöer och produkter. Det blir förbjudet att röka på många allmänna platser, bland annat på uteserveringar, vid entréer till offentliga anläggningar, på sportarenor, lekplatser, tågperronger och busstationer.

Det blir också tillståndsplikt för tobaksförsäljning samt krav om spårbarhet och säkerhetsmärkning av tobaksvaror.

I den nya lagen finns det även en reglering om att cigaretter och portionsförpackat snus enbart får säljas i förpackningar om minst 20.

Källa: Regeringskansliet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.