Foto: SVT/TT

Nya rökförbudet kan leda till fler fimpar på gatan

Uppdaterad
Publicerad

I dag slängs många miljoner fimpar i naturen varje år. Och de kan snart bli ännu fler, när det 1 juli blir rökförbud på bland annat uteserveringar och tågperronger, säger Johanna Ragnartz på stiftelsen Håll Sverige rent.

– Förbudet är förstås taget av folkhälsoskäl men man har nog inte tänkt på att rökaren nu flyttas till en plats utan askkoppar.

Enligt stiftelsen Håll Sverige rents mätningar slängs omkring en miljard fimpar i naturen varje år. Cigarettfilter består av en plast som ska fånga upp skadliga ämnen från tobaken, som tungmetallen kadmium. Problemet med fimpar är att de inte är biologiskt nedbrytningsbara och att fimpar som slängs i naturen läcker ut farliga ämnen.

Den första juli införs rökförbud på allmänna platser som uteserveringar och busshållplatser. Syftet är att få svenskarna att röka mindre. Men stiftelsen Håll Sverige rent befarar att rökförbudet kan leda till ännu fler fimpar på gatan.

Klicka på videon för att se Johanna Ragnartz berätta mer om fimpar

Rökning i siffror

Län – fimpar på marken/dag

Östergötlands län -  100 000                  

Örebro län – 72 000

Gotland län – 15 000

Uppsala län – 90 000

Stockholm län – 552 000

Sörmlands län – 70 000

Västmanlands län – 81 000

Siffrorna är en uppskattning utifrån att 10 procent av befolkningen över 18 år röker, samt att den genomsnittliga rökaren slänger 3 cigaretter på marken om dagen.

Källa: Nanobin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.