Det är restaurangägarna som ansvarar för att reglerna följs. Men enligt länsstyrelsen bör övriga gäster också anmäla om de ser rökare bryta mot förbudet. Foto: TT

Restauranggäster uppmanas anmäla rökning

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren är det färdigrökt på landets uteserveringar och vid krogentréerna. Men enligt Länsstyrelsen blir det omöjligt för kommunerna att kontrollera att den nya lagen följs. Istället blir det upp till allmänheten att kontrollera att krogarna sköter sig.

Den 1 juli i 2019 blir det förbjudet att röka till exempel cigaretter, vattenpipor och e-cigaretter på uteserveringar. För krögare innebär det att de måste ta bort askkoppar och informera gäster om det nya rökförbudet. De måste också se till så att gäster inte ställer sig precis vid krogenentrén och röker.

– Det är restaurangägarnas ansvar att se till så att det inte röks på uteserveringar och vid entréer. Men de kan inte avvisa gäster som röker, säger Suzanne Bengtsson på Länsstyrelsen i Stockholm.

–Vi kommer behöva allmänhetens hjälp att se hur krögare och restaurangägare följer lagen om rökförbud, säger Suzanne Bengtsson, handläggare på länsstyrelsen. Foto: Lisa Liljefors, SVT nyheter

Omöjlig uppgift att kontrollera rökförbud

På  Länsstyrelsen vägleder man just nu landets kommuner inför att de ska sätta igång med tillsyn ute på restauranger och uteserveringar. Och redan har man stött på svårigheter.

– Det är en omöjlig uppgift att kontrollera hur alla restaurangägare följer rökförbudet. Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson.

Men om restaurangägare struntar helt i reglerna kan det bli tal om vite, alltså böter. Även alkoholtillstånd kan dras in om förbudet missköts ordentligt säger hon.

Krogtäta gator kan bli rökfria

Enligt Länsstyrelsen får restauranger ordna rökplatser avskilt från uteserveringen om röken inte sprids så att den stör andra gäster. Hur långt ifrån en entré detta får ske är inte tydligt i lagen utan avgörs av kommunens individuella bedömning. Enligt Suzanne Bengtsson kan därför krogtäta områden bli så gott som rökfria.

– Det är inte så att kommunen kommer gå runt och avgöra på vilket avstånd det går att röka i varje enskilt fall. Men kommer det in klagomål och kommunen agerar så bedömer den vilket avstånd som kan vara rimligt i det enskilda fallet, säger hon.

Suzanne Bengtsson tror att det nya rökförbudet kommer tas emot ungefär som 2005 när det blev rökfritt inomhus på krogen.

– Det kommer nog inte att bli ett så stort problem utan gå av sig själv. Precis som när krogar och restauranger skulle bli rökfria. Det blir nog samma nu, säger hon.

Rökning

Att lagstifta om förbud av rökning på offentliga platser som tex uteserveringar, krogentréer ingår i strategin att Sverige ska bli rökfritt år 2025. Enligt Folkhälsomyndigheten är det cirka 7 % av befolkningen i åldrarna 16-84 år som röker dagligen. Men det finns stora skillnader när det gäller rökvanor i samhället utifrån till exempel kön, utbildning, härkomst och psykisk ohälsa.

källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.