Hör Karen Harutyunyan berätta om förbudet mot vattenpipor. Foto: Esmeralda Johansson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vattenpipor förbjuds när rökförbudet träder i kraft – nu protesterar kaféägarna

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli träder lagen om rökförbud i kraft. Detta innebär att du inte längre kommer kunna röka cigaretter, el-cigg och vattenpipa, varken på uteserveringar eller inne i restauranger. Flera ägare av kaféer med vattenpipor är upprörda över beslutet. En av dem är Karen Harutyunyan, restaurangägare. Han skrev ett inlägg på Facebook där han kritiserade förbudet och möttes av stort stöd.
– Det var väldigt många som inte visste att det även handlade om vattenpipor. De trodde att det bara gällde cigaretter, säger han.

Karen berättar att kaféerna är en plats för folk att samlas och umgås. Och att han själv tillbringade mycket tid på kaféerna innan han öppnade ett eget.

– Jag undrar vad som hade hänt med oss om kaféerna inte fanns. Vi var där dag och natt. Vad skulle vi annars göra? Hänga i centrum och göra något dumt? säger han.

Målet: Rökfrihet normen

Socialademokraternas gruppledare i Socialutskottet, Kristina Nilsson, menar att rökning påverkar hälsan negativt och att förbudet omfattar även vattenpipor och e-cigaretter på grund av att de produkterna också är hälsovådliga.

– Socialdemokraterna har som mål att rökfrihet ska vara normen i samhället. Då bör vi också göra allt vi kan för att unga människor inte ska lockas till att bli nikotinberoende. Dessutom anser vi att även till exempel astmatiker ska kunna vistas på uteserveringar och därför ska ingen form av rökning tillåtas, även vattenpipor och e-cigaretter, säger hon.

Se hela intervjun med Karen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Inrikes
Mer Nyheter