Projektet att bekämpa minkstammen är en del i projektet ”LIFE Coast Benefit” som pågår till sensommaren 2019 med medfinansiering från EU. Foto: Martin Larsson

Effektiv minkjakt ska hjälpa sjöfåglarna

Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland bedriver just nu en kamp mot minkarna i länets skärgård. Hittills har närmare 40 minkar avlivats.

Som en del i EU-projektet LIFE coast benefit har länsstyrelsen i Östergötland det senaste året försökt minska minkstammen i länets skärgård. Tanken är att det ska hjälpa de markhäckande fåglarna att öka i antal.

Martin Larsson, naturvårdsförvaltare i Östergötland, menar att de som rör sig i skärgården har lagt märke till en minskning av sjöfågel. Vad det beror på är svårt att säga och han menar att det kan finnas flera orsaker till minskningen, men att minken kan vara en bidragande faktor.

– Anledningen till att vi gör det här är för att vi tror att minkarna är ett bekymmer, de kan ställa till det mycket och det är en art vi inte har haft någon övervakning av eller koll på, säger Martin Larsson.

Även gråtruten är en art som kan påverkas av minkarnas framfart. Foto: Martin Larsson

De som är delaktiga i projektet är förvånade över hur stor minkstammen tycks vara.

– Våra kollegor i Sörmland, som har erfarenhet av det här sedan tidigare, har sagt att det brukar ta lite tid att komma underfund med hur man ska gå tillväga, att varje ö är unik och så vidare, men även om vi i mina ögon inte gjort någon jätteinsats har vi redan fått runt 40 minkar, säger Martin Larsson.

Jakt med fällor och vapen

Det är främst öarna i den yttre skärgården där fåglar häckar som projektet har försökt minska och förebygga att minken tar sig till. Jakten har bedrivits med hjälp av två typer av fällor samt jakt med vapen och hundar.

En av fällorna som används. Foto: Martin Larsson

Framförallt är det markhäckande fåglar som ejder och svärta som projektet hoppas ska hjälpas av jakten. Även gråtrut och olika typer av tärnor spås kunna få det lättare tack vare insatsen.

Knyta ihop projektet

Framöver är tanken att projektet ska fortsätta som förut, dessutom hoppas Martin och hans kollegor på att kunna utvidga området ytterligare.

– Vi vill knyta ihop det här med de södra delarna av Sankt Anna och få en effektivare förvaltning, det är ambitionen.

Fakta om projektet

Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Kalmar arbetar tillsammans i  projektet LIFE Coast Benefit. Naturvårdsverket är partner i projektet och bidrar främst med finansiering. Projektet startade 1:e september 2013 och pågår till 31 augusti 2019.

Projektets kostnader uppgår till totalt 83 miljoner kronor. Medfinansieringen från EU är 50 procent.  Naturvårdsverket bidrar med 20 miljoner kronor. De tre länstyrelserna står för resterande finansiering.

LIFE-fondens pengar ska användas inom det nätverk av skyddad natur som utpekats inom  EU, sk Natura2000-områden.

I LIFE Coast Benefit ingår totalt 45 olika Natura2000-områden. I Östergötland 17 st, i Sörmland 16 st och i Kalmar 12 st.

Källa: lifecoastbenefit.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.