Mia Kjällander är vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland. Foto: Christian Zetterdahl SVT/Jonas Ekströmer TT

Efter angreppen – en varg i Långbogenreviret ska skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland fattade på torsdagen beslut om skyddsjakt efter en varg i Långbogenreviret norr om Roxen. Detta gör man efter att det varit två angrepp på nötdjur den senaste veckan i området.

Det ena angreppet resulterade i skrämda djur och det andra med två dödade kalvar.

Angreppen som skett är en indikator på ökad risk för allvarliga skador på fler tamdjur, skriver Länsstyrelsen.

Varg i Östergötland

Beslutet om  skyddsjakt gäller från och med den 11 juni till och med den 30 juni 2020.

– Det är inte bara dödade djur som betraktas som allvarlig skada. Även nötkreatur som har skrämts ut kan innebära betydande arbetstimmar och kostnader för skador på både djur och grödor, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland, i ett uttalande.

Långbogenreviret ligger mellan Borensberg och Finspång. I det området etablerade sig ett vargpar vintern 2017/2018, vilket är första gången i modern tid i Östergötland.

Under 2019 konstaterade Länsstyrelsen att vargparet hade fått sju valpar, vilket gör att det nu finns nio vuxna vargar i reviret.

Läs hela beslutet om skyddsjakt här

Karta över området för skyddsjakten

Karta över reviret och incidenter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet