Beslutet om skyddsjakt på vargparet och dess valpar i Långbogenreviret dröjer. Foto: TT/arkivbild

Vargfamiljens framtid osäker – beslut om skyddsjakt dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har i veckan bestämt att vänta med beslut om skyddsjakt på vargparet och dess valpar i Långbogenreviret. De vill invänta resultat av rovdjursinventeringen som inleddes i tisdags.

LRF lämnade i torsdags förra veckan in en vädjan om att länsstyrelsen själva ska fatta beslut om skyddsjakt på vargparet i Långbogenreviret. I sin begäran pekade de på att alla kriterier är uppfyllda, bland annat att det skett tre stycken attacker på tamboskap från samma varg eller vargar. Den första i maj, den andra i augusti och den senaste i september.

– Vi gör det här för att många drabbade lantbrukare är rädda för att själva ansöka om skyddsjakt eftersom de känner att de kan råka ut för negativa saker efteråt, säger Peter Borring, LRF:s ordförande I Östergötland.

Rovdjursinventering

På Länsstyrelsen i Östergötland har de i veckan bestämt att vänta med att fatta beslut om skyddsjakt i avvaktan på vad rovdjursinventeringen som inleddes i tisdags kommer att ge.

– Vi vill veta hur många valpar det rör sig om innan vi går vidare med frågan om skyddsjakt, säger Mia Kjällander, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

För att få svar på den frågan samlas det in vargspillning som sedan analyseras. Analysen beräknas bli klar tidigast om en månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.