Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Forkner, regionchef Klövern, berättar vilka planer fastighetsägaren har för området där restaurang Kopparhammaren låg. Foto: SVT// Niklas LuksVisa alla (5)
Visa alla (5)

Efter branden: Nu finns nya planer för Kopparhammaren

Uppdaterad
Publicerad

I april förra året brann restaurang Kopparhammaren ner och sedan dess har lokalen stått utbränd och tom. Men nu vill fastighetsägaren bygga nytt i kvarteret. De vill bland annat bygga ett par hus med fyra-fem våningar.

Fastighetsbolaget Klövern, som vann Östergötlands arkitekttävling 2015, för just kvarteret Kopparhammaren 2, vill nu att detaljplanen ändras så att så de kan bygga nya hus på området.

– Vi håller just nu på att bygga färdigt ett hus som heter Kopparhusen där det är studentbostäder och kontor. Och i området som heter Pronova har vi ju väldigt många olika typer av hyresgäster och för att utveckla det här ytterligare vill vi komplettera, säger Mikael Forkner, regionchef för Klöver.

Se skadorna efter branden uppifrån:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se skadorna efter branden uppifrån Foto: Ulf Wigh

Fem våningar högt

Enligt det förslag som fastighetsbolaget lämnat in till kommunen vill de bland annat riva envåningslokalen där restaurang Kopparhammaren låg och bygga ett hus som är fyra, fem våningar högt. Norrköpings kommun har tidigare uttryckt att de vill behålla, åtminstone delar av huset, och samma ambition har fastighetsbolaget.

– Kan vi då på ett bra sätt behålla delar utav murarna och bygga in det i en ny byggnad på något sätt så vill vi ju gärna göra det, för historien ska leva vidare, säger Mikael Forkner, regionchef för Klövern.

Se kartan: Här låg restaurang och nattklubb Kopparhammaren:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se kartan: Här låg restaurang Kopparhammaren i Norrköping. Foto: Google Earth

Våldsam brand

Natten mellan 1 och 2 april förra året bryter en våldsam brand ut i restaurang Kopparhammaren vid Motala ström i Norrköping. Brandförloppet är snabbt och lokalen går inte att rädda. (Polisen rubricerar det som mordbrand och har en teori om hur branden startat, men den vill de behålla för sig själva. Någon misstänkt finns inte.)

Restaurang och nattklubb Kopparhammaren med sitt speciella sågtandade tak. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kopparhammaren totalförstörd i brand

Mer i ämnet