Distriktsläkaren Susanna Althini träffar patienterna i datorn. Foto: Patrik Widegren/SVT

Efter corona: Hittills över 200 läkarbesök via videosamtal på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Coronaepidemin har fått stora konsekvenser för samhället och inte minst sjukvården. Men på sina håll har epidemin också gjort saker bättre. På Gotland fick man snabbt skynda på digitaliseringen inom sjukvården, något som gjort att man nu lättare kan träffa patienter på nätet.

På vårdcentralen Visby norr träffar man numera många av patienterna via webbkamera. Något som kan vara en fördel, särskilt för vissa grupper.

– 80-plussare som kan stanna hemma och, med med hjälp av anhörig eller hemtjänst, sitta vid köksbordet med sina pillerburkar och kanske visa upp såret man har på handen. Det tycker jag har varit en riktig vinst, säger distriktsläkaren Susanna Althini.

Gotland

Coronapandemin tvingade fram en snabb omställning mot digitala möten. Sedan påsken har cirka 200 läkarbesök skett via nätet. Personalen behöver inte längre resa för att delta i möten eller utbildningar.

”Det är inte riktigt samma sak som att ha någon i rummet”, säger ST läkaren Karin Dahlström. Foto: Patrik Widegren/SVT

Hör mer om detta i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet