Vårdförbundet i Östergötland tycker att semesterersättningen för utebliven semester är alldeles för låg. Foto: SVT

Sjuksköterskor upprörs över ersättningen: ”Ett hån mot oss som fått kämpa under pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

På Gotland ska ingen som jobbar inom sjukvården behöva flytta sin semester. Det sker i sådana fall på frivillig basis och kompenseras med 12 000 kr per vecka. I Östergötland är ersättningen 8 000 kr för en flyttad semestervecka och det är inte frivilligt. Vårdförbundet tycker det är ett hån mot alla som slitit under coronakrisen.

Region Östergötlands förhoppning var att alla inom sjukvården skulle få fyra veckors sammanhängande semester. Så blir det inte.

Tio procent kommer bara få tre veckor. Den fjärde veckan får de ta ut under hösten. Marie Stoor tillhör de som bara får tre veckors semester i sommar.

Vårdsommaren 2020

– Det känns för jävligt skulle jag säga. Efter den här våren och ha jobbat hårt på en covid-avdelning och sedan bara få tre veckors semester och i princip ingen ersättning känns inte bra, säger Marie Stoor, sjuksköterska.

8 000 kronor för att flytta fram fjärde veckan

– Härom året var ersättningen 10 000 kronor och då var det frivilligt, i år är det 8 000 och jag har inget val.

Inte heller Evelina Nilsson, sjuksköterska, får mer än tre veckors semester i sommar.

– Det är ett hån mot oss vårdpersonal som fått kämpa under pandemin, säger hon.

Olika ersättningsnivåer i landet

Ersättningsnivåerna skiljer sig mycket åt mellan de olika regionerna. Mest ersättning får de som skjuter fram en sommarsemester i Västernorrland. De får 25 000 kr, i Dalarna värderas veckan till 20 000 kr, medan ersättningen i Östergötland alltså är 8 000kr.

– Det är medlemmar som tvingas skjuta på sin sommarsemester och de har redan jobbat jättehårt hela våren och kommer kommer få jobba jättehårt hela sommaren, säger Emma Klingvall, ordförande i Vårdförbundet i Östergötland.

Och som också tycker att ersättningen är för låg.

– Om man tänker på den låga löneutvecklingen vi har över tid i våra yrkesgrupper, men också att de är fronten i covid-arbetet och i den intensivvård och intermediärvård som bedrivs, säger hon.

Borde vara samma ersättning i hela landet

Emma Klingvall är också kritisk till att ersättningsnivåerna är olika i landet och hade hellre sett att de var samma. Gärna motsvarande en månadslön.

– Det hade varit med en statlig sommarplanering för vården, men också för ersättningen, säger Emma Klingvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdsommaren 2020

Mer i ämnet