Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, säger att de vill att regeringen ger myndigheter i uppdrag att koordinera nationella väntelistor. Foto: Henrik Montgomery/TT / Simon Rehnström/SvD/TT

Läkarförbundet vill ha nationell väntelista för vårdköer

Uppdaterad
Publicerad

Läkarförbundet efterlyser en nationell väntelista för att kapa de växande vårdköerna.

– Vi har mängder av patienter i kö och som inte vet hur länge de ska få vänta på sina operationer. Läget är faktiskt väldigt allvarligt, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet.

Läkarförbundet vill se riktade statsbidrag för att hantera vårdskulden och att regeringen ska ge myndigheterna i uppdrag att koordinera nationella väntelistor och vårdköer.  

– En nationell väntelista skulle göra vården mer likvärdig.  I dag kan en väntetid för en patient i till exempel Göteborg vara betydligt mycket längre än i en annan del i landet. 

Vårdsommaren 2020

”Måste skötas i varje region”

Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) för en dialog med regeringen om att täcka de ökade kostnader som uppstått i vården, men vill inte se nationella väntelistor.  

– Men när det gäller att planera för och utföra själva vården är det nåt som måste skötas i varje region, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR.

”Mer behöver göras”

Socialminister Lena Hallengren kommenterar de växande vårdköerna i ett mail till SVT Nyheter:

– Regeringen har redan bland annat tillsatt ett nationellt vårdkompetensråd och infört tre nya kömiljarder. Socialstyrelsen har givits en viktig roll att samordna intensivvården och vara nationell inköpscentral.

– Socialstyrelsen har även beviljats 100 miljoner kronor för att under sommaren stödja samordningen av sjukvårdens resurser och vid behov stärka upp med moduler och stötta ambulansflyget. Men mer kommer behöva göras. Jag utesluter i dagsläget inga åtgärder.

Inte aktuellt med väntelista

På frågan om hur regeringen ställer sig till en nationell väntelista menar Hallengren att inte är aktuellt i dagsläget.

– Det är fortsatt regionerna som är huvudansvariga för planering och utförande av hälso- och sjukvården.

– Regionerna kan förväntas vara olika hårt belastade framöver till följd av covid-19 – jag förutsätter att man noggrant samordnar sig. Redan i dag kan vård ges i en annan region om vårdgarantin inte uppfylls, säger Hallengren till SVT.

I klippet här ovan hör du mer om parternas olika åsikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdsommaren 2020

Mer i ämnet