Brist på hyrsjuksköterskor: ”Hårdare tryck än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera års arbete för att minska behovet av inhyrd vårdpersonal kommer nu sju av landets regioner att ta in fler bemanningsanställda än föregående år. Det visar en enkät från SVT Nyheter. Samtidigt finns det ändå inte tillräckligt många för att täcka behovet av sjuksköterskor.

Sju av landets 21 regioner behöver ta in fler vårdanställda från bemanningsföretag för att klara sommaren. Ytterligare sex regioner öppnar för att ta in fler inhyrda, men menar att det är svårt att få tag på personal. Det visar en enkät som SVT Nyheter har skickat ut.

Anna Rosenberg, vd på bemanningsföretaget Te Crea, säger att de upplever den största efterfrågan på vårdpersonal sedan företaget startades.

Vårdsommaren 2020

– Det är hårdare tryck den här sommaren än någonsin tidigare. Vi gör allt som står i vår makt och sätter in alla resurser. Vi har gott om personal, men vi har inte nog för att klara av den efterfrågan som finns just nu, säger hon till SVT.

Ökar – trots kritiken

Att vården använder sig av inhyrd personal i för stor utsträckning har fått kritik i flera år, bland annat 2016 då en granskning av SVT visade att kostnaderna för inhyrda hade fördubblats på fem år. I fjol hade kostnaderna för inhyrd personal ökat ytterligare.

Regionerna har sedan några år tillbaka tillsatt en grupp som arbetat för att beroendet av bemanningsanställda ska minska, och det arbetet pågår än.

”Patientsäkerheten måste säkras”

Gruppens ordförande, Karin Melander, menar att hon ändå förstår att det kan behövas hyrpersonal till sommaren.

– Jag har full respekt för verksamheterna som behöver klara sommaren. När det behövs hyrpersonal ska vi kunna ta till det, men det ska göras i så liten utsträckning som möjligt. Patientsäkerheten måste säkras.

Ser du några problem med att det tas in mer inhyrd personal?

– Sommaren behöver utvärderas först. Så här långt kan vi se en minskning av användandet, så vi behöver avvakta och se hur resultatet blir.

Vill bli mindre beroende

Att minska beroendet av hyrpersonal är en fortsatt viktig utmaning för regionerna, och Karin Melander menar att det är något man fortsatt strävar efter att förändra.

– Vi tror att det ger bättre patientsäkerhet, och vi vet att kontinuiteten är viktig för patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdsommaren 2020

Mer i ämnet