IVA-sjuksköterskan Eva Berglund tvingades flytta sin semester fyra veckor. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sjuksköterskan Eva tvingades flytta semestern – får ingen ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan skulle specialistsjuksköterskan Eva Berglund på IVA i Jönköping ha gått på semester. Nu har den flyttats fyra veckor vilket innebär att hon inte får någon semestervecka samtidigt som sin man och sina barn.
– Det känns otroligt tråkigt.

För att lösa sommarbemanningen på många covid-avdelningar runt om i landet har arbetsgivaren tvingats flytta på semestrar. Många regioner betalar då en ersättning från några tusenlappar upp till 25 000 kronor per flyttad semestervecka till drabbad personal.

”Det svider och gör ont”

Region Jönköping har så här långt valt att inte betala någon ersättning till personal som tvingas flytta på sin semester. Något som upprört bland annat specialistsjuksköterskan Eva Berglund, som jobbar på covid-IVA vid länssjukhuset Ryhov.

– Andra regionledningar har väl insett att man måste betala för sina sjuksköterskor för att behålla dem och vara attraktiv som arbetsgivare.

Hur känns det när andra får ersättning för flyttad semester och inte ni?

– Jag missunnar ingen annan ersättning, det är de värda. Det är många som jobbat hårt den här våren. Men det är klart att det svider och gör ont när inte vår regionledning inser vad det är de gör mot oss, säger Eva Berglund.

Följer kollektivavtalet

Men regionledningen i Jönköping hävdar att man följer kollektivavtalet och enligt det är arbetsgivaren inte skyldig att betala ersättning för flyttad semester. HR-direktören Sven Fägerskjöld framhåller att regionen gjort mycket annat.

– Vi har ju beslutat om en extra satsning på 50 miljoner i vår löneöversyn till just de utsatta grupperna. Därutöver har vi beslutat om ett arbetsvärderingstillägg på cirka 30 miljoner kronor som är specifikt riktat till personal som jobbar med covid-patienter.

Kan bli ersättning ändå

Men under intervjun berättar Sven Fägerskjöld att regionen nu öppnar för att eventuellt betala ersättning för flyttad semester. På onsdag är det förhandling i frågan med berörda fackförbund.

– Skulle vi bli överens på onsdag om att vi har hittat en bra lösning så kan beslut komma redan på onsdag, säger Sven Fägerskjöld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdsommaren 2020

Mer i ämnet