Alexander Höglund hade hellre sett att ersättningsnivåerna var lika stor i alla regioner. Foto: SVT

Region Östergötland tycker ersättningen är skälig

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötlands ambition var att alla skulle få fyra veckors sammanhängande semester, men det gick inte. Var tionde anställd inom sjukvården tvingas avstå en veckas semester och ta ut den till hösten.

– Rekommendationerna från Sveriges Kommuner och Regioner är att ersättningen för en framflyttad semestervecka ska vara 7 500 kr och vi ligger lite högre, säger regionrådet Alexander Höglund (L) och tillägger att ersättningen i sydöstra sjukvårdsregionen, där utöver Östergötland, även regionerna Kalmar och Jönköping ingår, har den högsta ersättningen.

Ersättningen del av större paket

Höglund berättar vidare att ersättningsnivån är en del i ett större paket där bland annat alla anställda inom region Östergötland fått ett presentkort på 500 kronor och att friskvårdsbidraget ökat från 2 000 per år till 3 500 kr.

Vårdsommaren 2020

– Vi har sammantaget lagt 35 miljoner kronor i olika ersättningsformer, säger Alexander Höglund, som hellre hade sett att ersättningsnivåerna var lika för hela landet.

Hör och se videoklippet med Alexander Höglund i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdsommaren 2020

Mer i ämnet