Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Anledningen till beslutet är den pågående våldskonflikten”, säger Jan Hofvenstam, polisområdeschef i Östergötland Foto: SVT

Efter dubbelmordet – säkerhetszon införs i Hageby i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Polisen inför från och med onsdag en säkerhetszon, även kallad visitationszon, i Hageby i Norrköping efter dubbelmordet i måndags. Det är första gången detta sker i landet.

– Beslutet gäller från och med i morgon och två veckor framåt. Men det kan komma att upphävas eller förlängas, säger Jan Hofvenstam, polisområdeschef i Östergötland.

Syftet är att öka tryggheten och försvåra för de kriminella att förbereda och genomföra våldsbrott.

Våldsvågen i Norrköping

– Anledningen till beslutet är den pågående våldskonflikten vi har i Norrköping och som vi haft sedan förra året, säger Hofvenstam vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Den som bor eller rör sig inom säkerhetszonen kan märka att polisen är mer närvarande och gör fler förebyggande kontroller.

– Polisen kommer kunna få göra fler visitationer och genomsöka fordon och söka efter vapen och andra farliga föremål.

Lagändring i år

Stadsdelen Hageby i Norrköping har skakats av flera våldsdåd den senaste tiden. Senast natten till måndagen sköts två män till döds i stadsdelen.

I april 2024 kom en lagändring som gjorde det möjligt att införa säkerhetszoner. Zonen i Hageby, som är den första i landet, införs från och med onsdag 5 juni.

Karta över den beslutade säkerhetszonen Foto: Polisen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har Danmark och Gucci-kepsar med visitationszoner att göra? I videon får du en sammanfattning av den nya lagen och debatten kring zonerna – på 60 sekunder. Foto: Storyblocks/Texturelabs/TT

VAD ÄR EN SÄKERHETSZON?

Lagen om säkerhetszoner, även kallade visitationszoner, började gälla i Sverige 25 april 2024.

Polisen får införa en tillfällig säkerhetszon i ett visst område om det finns risk för brottslig verksamhet som innefattar skjutning eller sprängning i området.

Inom säkerhetszonen har polisen rätt att kroppsvisitera eller att göra husrannsakan i transportmedel.

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet