Esmeralda från Norrköping blev bara tre år gammal. Foto: Privat

Efter Esmeraldas pappas död – Vrinnevisjukhuset får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Treåriga Esmeralda hittades död i Norrköping i början av 2020. Hennes biologiska föräldrar greps tidigt, men bara efter några dagar avled hennes pappa i häktet i Norrköping. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot Vrinnevisjukhusets psykiatriska akutenhet.

Den 30 januari hittade polisen den treåriga flickan Esmeralda död i en lägenhet i centrala Norrköping. Hon var inpackad i ett bylte och gömd under sängen i ett av barnens rum. Hennes biologiska föräldrar greps tidigt inledningsvis misstänkta för grovt vållande till annans död, men den 16 februari hittades sedan pappan död i häktet.

Den psykiatriska kliniken på Vrinnevisjukhuset anmälde händelsen enligt Lex Maria – och nu får akutenheten kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Treåriga Esmeraldas död

Borde erbjudits sluten vård

Ivo riktar kritik mot den psykiatriska akutenheten för att ha skickat tillbaka honom till häktet andra gången utan att ha undersökt och bedömt hans hälsotillstånd tillräckligt. Pappan hade ett känt missbruk och vid tillfället visade han symptom på både abstinens och psykos, samtidigt som han inte sovit eller ätit på flera dygn när han kom dit andra gången. Enligt Ivo borde pappan ha erbjudits sluten psykiatrisk vård.

Men istället skickades han tillbaka till häkte – utan att hans psykiska och somatiska sjukdomshistoria sammanställdes.

Uttryckte sig förringande

Vårdpersonalen på den psykiatriska kliniken klandras också av tillsynsmyndigheten för att ha uttryckt sig ”förringande om patienten” när de kommenterat att ”70 procent av patientens beteende var fejk och 30 procent äkta” till Kriminalvårdens personal, enligt Nyhetersbyrån Siren.

Fallet har tidigare resulterat i allvarlig kritik från Ivo – då riktat mot Norrköpings kommun för hanteringen av Esmeraldas ärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet