Esmeralda från Norrköping blev bara tre år gammal. Foto: Privat

Esmeraldas pappa dog i häktet – psykvården gör lex Maria-anmälan

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagen den 30 januari hittade polisen den treåriga flickan Esmeralda död i en lägenhet i Norrköping. Föräldrarna blev omgående misstänkta för att ha vållat hennes död och greps. Söndagen den 16 februari hittades hittades sedan pappan död i häktet.

Nu har Psykiatriska kliniken på Vrinnevisjukhuset gjort en lex Maria-anmälan efter att en internutredning visat att pappan hade svår abstinens på grund av sitt blandmissbruk och var i så dåligt skick att han borde vårdats på sjukhus.

Chefläkare Erik Stenkvist skriver i anmälan att den interna utredningen kommit fram till att ”vården kunnat samordnas på ett bättre sätt och att med medicinskt övervakad abstinensvård i heldygnsvård på sjukhus hade vårdförloppets utgång kunnat bli ett annat”.

Pappan kördes till den psykiatriska akutmottagningen vid två tillfällen under tiden han var häktad.

Treåriga Esmeraldas död

Två utredningar friade häktespersonalen

Häktespersonalen har sedan tidigare friats från misstankar om tjänstefel av både Kriminalvårdens och polisens utredningar.

Rättsmedicinalverket obducerade pappan och skrev i sitt utlåtande:

”Sammantaget har den slutliga dödsorsaken inte kunnat påvisas, men undersökningsfynden, omständigheterna (polishandlingarna och patientjournalen) och frånvaron av konkurrerande fynd talar närmast för att dödsfallet orsakats av sena effekter av läkemedel- och narkotikaanvändning.”

Överklagad fängelsedom

Esmeraldas mamma dömdes av tingsrätten till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död. Domen har överklagats av både mamman och åklagarsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet