Montage. Foto: SMHI/TT.

Efter flera förseningar – nu införs förnyade vädervarningar

Publicerad

Redan i april skulle de nya vädervarningarna vara på plats – men på grund av tekniska problem sköts det upp. Nu den 26 oktober planerar SMHI, med huvudkontor i Norrköping, att övergå till det förnyade vädervarningssystemet.

Det planerade datumet är satt till den 26 oktober, men om det skulle vara ett ”komplicerat väderläge” just den dagen finns det två reservdatum; 28 oktober och 2 november.

– Vi har varit igång med detta sedan 2016 i olika faser så det känns jättebra att nu kunna få ut det här nya systemet, säger Fredrik Linde, chef för SMHI:s prognos- och varningstjänst om det nya systemet.

De nya varningsbeskrivningarna i det förnyade systemet får ett mer tydligt fokus på förväntande konsekvenser av vädret. I det nuvarande systemet utgår en varning när vädret passerar bestämda gränser. I det nya utfärdas varning när vädret väntas medföra konsekvenser eller störningar. Tanken var att det skulle ha lanserats redan i april.

– I april hade vi lite problem med stabiliteten, men det är nu åtgärdat och vi har utfört många tester sedan dess med gott resultat, säger Fredrik Linde.

Klass 1-,2- och 3- systemet utgår också för att istället ersättas av färger. 

I klippet nedanför berättar Fredrik Linde mer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Klippet berättar Fredrik Linde, chef för SMHI:s prognos- och varningstjänst, om det nya systemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet