Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var väntat, men det känns ändå orättvist”, säger Imran som fick hinder i karriären på grund av de rådande omständigheterna mellan Sverige och Turkiet. Foto: Hadeel Ibrahim

Efter koranbränningarna: Imrans praktik i Istanbul blev indragen

Publicerad

Imran fick inte påbörja sin efterlängtade praktik på en svensk institution i Turkiet. Med kort varsel blev allt inställt och förklaringen var att det har med Sveriges säkerhet att göra.

– Det känns ironiskt, säger Imran, som är turkisk medborgare och studerar på Linköpings universitet.

Det var i november i år som Imran, student på Linköpings universitet, skulle börja sin praktik på Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul, SFII. Han skulle få rollen som tidningsredaktör och eventansvarig.

Imran hittade ett boende, förberedde sig på att skriva sin uppsats där och ansökte om ett stipendium kopplat till praktiken.

Kopplat till säkerhetsläget

Men allt gick till spillo. Några veckor innan han skulle börja drogs praktikerbjudandet tillbaka.

– Som turkisk medborgare i Sverige visste jag att den spända politiska läget mellan länderna skulle påverka mig. Det var bara en tidsfråga.

Imran var inte alls förvånad över beskedet, men det var ändå en besvikelse. Samtidigt har han svårt att begripa bakgrunden till institutionens beslut. Via ett mejl från SFII fick studenten veta att praktikstoppet är nämligen kopplat till säkerhetsläget i Sverige med bakgrund av koranbränningarna.

Via ett mejl fick Imran beskedet att han inte får börja sin praktik på grund av de rådande omständigheterna och säkerhetsläget i Sverige. Foto: Skärmdump.

Avböjde intervju

SVT har varit i kontakt med Utrikesdepartementet för att fråga om vilka som berörs av detta och hur det har resonerats kring beslutet. UD avböjde intervju och svarade i en skriftlig kommentar att ”en utlandsmyndighet som inte kan erbjuda praktikplats kan exempelvis bero på platsbrist, verksamhetsskäl eller säkerhetshänsyn”, men att de inte går in på närmare detalj vad gäller Sveriges säkerhet.

Hör Imran berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.