Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektledare Mia Stuhre berättar om hur man jobbar med säkerheten under Almedalsveckan. Foto: SVT

Efter mordet: Skärpt fokus på säkerheten under Almedalsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Efter knivmordet på öppen gata under förra årets Almedalsvecka har det blivit mer fokus på säkerheten. Men att helt stängsla in området och ha inpasseringskontroller är inte aktuellt.

Under årets Almedalsvecka kommer ett 30-tal så kallade Almedalsvärdar att röra sig i området. De ska kunna svara på frågor från besökare, men är också extra ögon och öron.

– Är det någonting misstänksamt eller om någon ser ut att inte må så bra så kan de snabbt rapportera in det till oss och sen tar vi beslutet om hur vi ska hantera det vidare.

Almedalen 2023

Inga säkerhetskontroller

Psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren mördades utanför en uteservering under förra årets politikervecka i Almedalen.

Händelsen har gjort att fokus har skärpts när det gäller säkerhetsfrågorna, både inom Region Gotland som är värd för veckan, men också hos många av de organisationer som kommer till Visby för att arrangera evenemang. Men det kommer inte att införas säkerhetskontroller av besökare.

Också polisen arbetar för att öka säkerheten säger Fredrik Persson, polisområdeschef Gotland, i ett mail till SVT Nyheter Öst:

”Tillsammans är vi nu i fasen att gemensamt planera för och vidta en del åtgärder för att öka tryggheten och höja säkerheten. Utifrån föregående års tragiska händelse är det uppenbart att det i sig skapar oro och otrygghet inför årets genomförande hos många. Polisen, Säkerhetspolisen och Region Gotland kommer att göra ett stort arbete inför och under genomförandet för att människor som deltar ska kunna känna sig trygga.”

Se mer om Almedalsveckan och säkerheten i klippet ovan.

Almedalsveckan 2023

Almedalsveckan invigs den 27 juni och avslutas den 1 juli.

Onsdag 28 juni:

Moderaternas dag, Ulf Kristersson talar klockan 11

Miljöpartiets dag, Märta Stenevi talar tal klockan 19

Torsdag 29 juni:

Socialdemokraternas dag, Magdalena Andersson talar klockan 11

Centerpartiets dag, Muharrem Demirok talar klockan 19

Fredag 30 juni:

Vänsterpartiets dag, Nooshi Dadgostar talar klockan 11

Kristdemokraternas dag, Ebba Busch talar klockan 19

Lördag 1 juli:

Liberalernas dag, Johan Pehrson talar klockan 11

Sverigedemokraternas dag, Jimmie Åkesson talar klockan 19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2023

Mer i ämnet