Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Flanking, landshövding på Gotland, berätta om beredskapen på Gotland. Foto: SVT

Efter Natoansökan: Gotland förbereder sig för olika hotbilder

Uppdaterad
Publicerad

”Sverige kommer att befinna sig i ett utsatt läge under tiden som vår ansökan behandlas”, sade statsminister Magdalena Andersson på måndagen. Hon syftar då på olika typer av aktioner från rysk sida riktade mot Sverige, till exempel cyberattacker.

På Gotland ser myndigheterna nu över beredskapen och skärper vaksamheten. Central aktör är länsstyrelsen som är högsta civila totalförsvarsmyndighet inom länet.

– När det gäller cyberattacker så ser alla över sina IT-system, det har vi gjort tidigare och gör det nu också, säger Anders Flanking, landshövding på Gotland.

Tryggare nu

Länsstyrelsen på Gotland fick 2018 uppdrag av regeringen att ta täten i utformningen av ett nytt modernt totalförsvar. Sedan dess har man arbetat med att bygga upp en motståndskraft i civilsamhället som handlar om att ön ska kunna klara sig självständigt i 90 dagar i händelse av höjd beredskap och krig.

Lärdomarna som man fått kommer till nytta nu i det ”utsatta läget”.

– Jag är betydligt tryggare nu än vad jag var för tre år sedan när jag kom hit, säger landshövding Anders Flanking.

Se mer om detta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet