Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stephanie Pizzignacco lämnar brandmansyrket efter nya regler om dygnsvila – efter tio år i branschen. I klippet berättar hon mer om sitt beslut. Foto: Axel Brantemo/SVT

Efter nya reglerna om dygnsvila – Stephanie från Linköping lämnar brandmansyrket

Uppdaterad
Publicerad

Stephanie Pizzignacco har sagt upp sig som brandmän efter tio år i yrket. Anledningen är de nya reglerna om dygnsvila och den nya 20-timmarsregeln.

– Det är klart det är vemodigt. Vi brandmän älskar det här jobbet, men vi ser ingen annan utväg, säger hon.

Både Stephanie Pizzignacco och hennes man arbetar som brandmän vid Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG, i Linköping. När de nya dygnsviloreglerna och 20-timmarsregeln börjar gälla får de inte längre ihop familjelivet, vilket gjort att hon sagt upp sig. I helgen jobbar hon sitt sista pass.

– Schemat har alltid varit något som betytt väldigt mycket för oss inom räddningstjänsten och är en stor anledning till att man valde yrket, säger Stephanie Pizzignacco.

Och hon är inte ensam i sitt beslut. Bara inom RTÖG har cirka 20 personer valt att antingen säga upp sig eller begära tjänstledigt.

– Det är jättemycket kompetens som kommer att försvinna. Det är svårt att hitta brandmän idag, säger hon.

Nya EU-regler för dygnsvilan

Bakgrunden är de nya bestämmelserna där alla medarbetare inom kommuner och regioner som huvudregel ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, samt att arbetspass ska följas av dygnsvila.

Bestämmelserna bottnar i ett EU-direktiv, men flera brandmän menar att direktivet vantolkats.

– Det här att vi bara får jobba 20 timmar är något som Kommunal och SKR satt en gräns för och sedan skrivit in i avtalet. Vi vill gärna ha ett svar på varför man satt den gränsen för att sedan bara skylla på EU?

I klippet berättar Stephanie Pizzignacco mer om sitt beslut att lämna yrket.

Fakta: Reglering av arbetstid och dygnsvila för räddningstjänst

I ett normalt schema ska det alltid finnas 11 timmars dygnsvila per 24-timmarsperiod.

Arbetstid på upp till 20 timmar kan förläggas utan dispens, i det fall det är befogat utifrån verksamhetens behov.

Vid sådan förläggning ska den efterföljande vilan vara sammanhängande och som lägst motsvara den sammanlagda tjänstgöringstiden.

Genom dispens kan en möjlighet ges att jobba upp till 24 timmar för räddningstjänstpersonal. Arbetsgivaren ska då ha prövat alla möjligheter att bemanna verksamheten i enligt med reglerna i kollektivavtalet och gjort bedömningen att ett undantag är nödvändigt för att uppfylla verksamhetens behov.

Beslut om dispens ska föregås av MBL-förhandling och sedan beredas av berörda centrala parter och beslut fattas av arbetstidsnämnd.

Beslutad dispens gäller under begränsad tid, dock längst 12 månader i taget.

Källa: Kommunal

Läs mer om de nya arbetstidsreglerna hos fackförbundet Kommunal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.