Foto: SVT/TT

Oklart hur nya beskedet om Arbetsförmedlingen påverkar lokalt

Publicerad

Under måndagen kom beskedet att regeringen nu ändrar planerna för Arbetsförmedlingen. Det efter stor kritik där oppositionen bland annat hotade med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

– Vi sätter igång en nationell analys och förberedelse inför en tydligare skrivning av lokal närvaro i regleringsbrevet som vi förväntar oss ska komma, säger Charlotte Humling vid Arbetsförmedlingen.

Sedan tidigare står det klart att flera av myndighetens kontor i Östergötland kommer eller redan har lagts ned. Det handlar då om kontoren i Valdemarsvik, Finspång, Kinda och Åtvidaberg.

– Vi kan inte svara på om det här påverkar i dagsläget. Utan just nu fullföljer vi det beslut som finns sedan tidigare, säger Charlotte Humling.

Trots beskedet tror inte Ted Starkås (S), kommunalråd i Valdemarsvik, att nedläggningen av kontoret på orten kommer att stoppas.

– Jag tror inte att det kommer att påverka oss jättemycket. Jag tror fortfarande att kontoret i Valdemarsvik kommer att läggas ned, däremot är det bra att man nu får mer tid på sig, säger Ted Starkås (S), kommunalråd i Valdemarsvik och fortsätter:

– Jag tycker att det vore väldigt bra att försöka tydligöra vilken del som kommunerna faktiskt kan göra själva. Vi har god kunskao om hur det ser ut och det är viktigt att kolla på den biten också.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.