Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
10-årige Leo trivdes äntligen i skolan, efter en tid som hemmasittare. Men när nedläggningen av skolan var ett faktum klarade han inte längre av att gå dit. Hör hans berättelse i klippet. Foto: Tina Enström/SVT

Efter nedläggningsbeslutet i Linköping: Leo blev hemmasittare igen

Publicerad

Sorg, en känsla av misslyckande och stress. Så beskriver Elin Hjort känslan när det ännu en gång tar stopp varje gång sonen Leo försöker gå till skolan.

– Jag har försökt, men kunde bara vara i klassrummet någon sekund. Sedan var det panik, säger Leo.

I mars fattades beslutet som innebär att 4 grundskolor och 11 förskolor i Linköping ska läggas ner. Protesterna var kraftiga, men nu har eleverna fått plats på nya skolor som förbereder sig på att ta emot dem till hösten.

För Leo, som har adhd och en bakgrund som hemmasittare, blev nedläggningsbeslutet tufft.

Skolnedläggningar i Linköping

– Han har inte varit i skolan sedan dess, säger hans mamma.

I videon ovanför berättar hon om alla känslor nu i skolavslutningstider. Och Leo beskriver känslan när hjärnan vill gå till skolan medan kroppen säger ifrån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elsa Ehlin, Annie Malm och Astrid Hjort går i fyran på Hagbyskolan. De ser fram emot att få många nya vänner, men är också lite oroliga för att det ska bli stökigt nu när de får så många nya klasskompisar. Hör dem berätta i klippet. Foto: Tina Enström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Linköping

Mer i ämnet