Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leo mår bra nu, sedan han bytte till en skola där personalen hinner, och kan, hjälpa honom. Men det har inte alltid varit så. Hör hans gripande berättelse i videon. Foto: Tina Enström, SVT

Från hemmasittare till skollycka – men nu hotas Leos skola av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

I dag fattas beslutet som avgör om flera förskolor och skolor i Linköping ska läggas ner. Leo går på en av de skolorna. Han bytte till den för att personalen inte hann hjälpa honom på hans förra skola, och det ledde till att Leo mådde väldigt dåligt.

– Man känner sig ledsen och orkar inte leva mera faktiskt, säger Leo Hjort.

Högre hyror och mindre elevkullar ligger bakom förslaget att lägga ner flera förskolor och skolor i Linköpings kommun. När kostnaderna ökar går en allt större del av skolbudgeten till lokaler.

De styrande politikerna har sagt att de hellre vill lägga pengarna på pedagoger som kan stötta eleverna.

Men både föräldrar och pedagoger har lyft fram ett perspektiv som inte syns i de kommunala beslutsförslagen: Elever som behöver extra stöd.

”Typ 30 elever per klass”

På en av de nedläggningshotade skolorna går många av de här barnen. För att skolan är mindre och för att personalen där har erfarenhet av att stötta barn med olika svårigheter.

– Förra skolan var större. Det var inte så många lärare. Och så var det typ 30 elever i en klass. Det var många som de måste ta hand om så de hade fullt upp, säger Leo.

– Personalen försökte anpassa så mycket de bara kunde, men det är svårt när det är många elever, säger Elin Hjort som är Leos förälder.

Det här fick allvarliga konsekvenser för Leo. Hör mer om det i videon.

”Jag har lärt mig mer”

Så Leo bytte skola och hans mamma vittnar om att det har blivit väldigt mycket bättre för Leo där.

– När det är en mindre skola kan jag lära mig saker. Jag har lärt mig mycket mer. Och de är väldigt bra på att ta hand om barn med adhd och add. Lärarna hjälper barnen mycket. Nu längtar jag till skolan, säger Leo.

Idag fattas beslutet som avgör om Leos nuvarande skola, Fredriksbergsskolan i Linköping, ska läggas ner till hösten.

Hör Leos gripande berättelse i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Linköping

Mer i ämnet