Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För en vecka sedan fick Ellen Kjellberg veta att de styrande politikerna i Linköping vill lägga ner hennes skola, delvis för att den är liten. Men Ellen tror att det fungerar så bra just för att hennes skola inte är så stor.Hör henne berätta i klippet. Foto: SVT

Ellen, 10, fungerar bättre på en liten skola – nu kan den läggas ned

Uppdaterad
Publicerad

10-åriga Ellen har adhd och märker stor skillnad på den mindre skolan där hon går nu. Där känner hon alla och personalen vet hur hon fungerar, säger hon. Nu är hon orolig eftersom politikerna ska fatta beslut om skolan imorgon.

– För mig fungerar det inte på stora ställen med mycket folk. Det blir för rörigt och förvirrande, säger hon.

För en vecka sedan kom beskedet: Ellens skola var en av de grundskolor som kanske ska läggas ner. Imorgon, torsdag, fattas beslutet.

Förklaringen är att lokalerna kostar mer när hyrorna stiger. Samtidigt som prognoserna visar att barnen i varje årskurs kommer att bli färre.

Linköpingsskolor kan stängas

Förslaget från tjänstemännen är därför att stänga vissa skolor så att pengarna kan gå till pedagoger istället för till lokalkostnader.

Men föräldrar och elever på de berörda skolorna är kritiska. De tycker inte att politikerna har lyssnat på barnen. Därför har de lämnat in en skrivelse till kommunen där det står att kommunen borde göra en ny barnkonsekvensanalys.

I videon berättar Ellen Kjellberg, som går på Fredriksbergsskolan i Linköping, vilka konsekvenser beslutet att lägga ner skolan skulle få för henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Linköping

Mer i ämnet