Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Foto: Norrköpings kommun och Emil Langvad/TT.

Efter stark kritik – förslag om tiggeritillstånd ändras

Uppdaterad
Publicerad

De styrande partierna i Norrköping S, C, L och KD har tidigare sagt att de var intresserade av att införa ett liknande system för tiggeritillstånd som redan finns i Eskilstuna. Nu backar partierna delvis i frågan.

Det var Folkbladet som var först ut med att de styrande partierna i Norrköping backar om förslaget om tiggeritillstånd.

Kritiken mot förslaget kom snabbt från båda sidorna av oppositionen och även ifrån Socialdemokraternas egna ungdomsparti, SSU.

Kritiken har handlat mycket om avgiften som de som tigger ska betala och att det är polisen som ska ingripa vid behov.

– Vi backar från det uttalade stödet för Eskilstunamodellen. Vi är fortfarande intresserade av att hitta en annan modell som åstadkommer samma sak, nämligen att vi får veta vilka människor som finns i vår kommun, säger Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping till SVT Öst.

Kollar på andra modeller

Nu tittas det på vad det finns för andra modeller som Norrköping kan använda sig av. En modell som har kommit upp som ett alternativ är att EU-migranter ska ha anmälningsplikt till kommunen. Något som finns i vissa andra länder redan.

Även fast att Eskilstunamodellen är borta som alternativ så är de styrande partierna överens om att något behövs göras.

– Det vi inte kan acceptera är vi låter det vara som det är nu. Vi tänker aldrig acceptera att tiggeriet blir en självklar del av vår vardag. Det är på det villkoret som vi nu går vidare, säger Lars Stjernkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet