Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) besökte Boxholm Ost på onsdagen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter vikande väljarstöd – minister på landsbygdsturné

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna tar rapporter om vikande väljarstöd på landsbygden på allvar. Idag besökte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Boxholm.

Först var det Bjurholm i Västerbotten, sen har landsbygdsministern Sven-Erik Buchts turné gått vidare över landet, idag på förmiddagen till Boxholm Ost och senare vidare till Ydre Champinjonshus under eftermiddagen. Ett 40-tal kommuner ska han besöka under våren. 

SVT Nyheter Öst träffade landsbygdsministern vid hans besök i Boxholm. Se inslaget här.

– Mitt syfte med turnén är att vara på mindre kommuner runt om på landsbygden på landsbygdskommuner som kanske inte alltid får besök av statsråd och min tanke med det är att komma hit och ha jättestora öron, lyssna på människor. Vad de tycker om framtiden, vad de har för idéer, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

På Boxholm Ost. – Min tanke med det är att komma hit och ha jättestora öron, lyssna på människor, vad de tycker om framtiden och vad de har för idéer, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).  Foto: SVT

Och man gör turnén på förekommen anledning. En ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Ekot, visar att väljarstödet bland landsbygdsväljarna rasar för socialdemokraterna. Partiet har tappat nästan nio procentenheter av landsbygdsväljarna sedan förra riksdagsvalet.

”Har absolut en hemläxa att göra”

– Ja, vi har absolut en hemläxa att göra och den hemläxan handlar också om att besöka de här kommunerna, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). 

Varför vaknar ni just nu? 

– Jag tror att många regeringar under lång tid, oaktat kulör, har försakat svensk landsbygd och nu är det slut med det, det gäller att vända utvecklingen. Vi kan inte dra isär landet, vi måste hålla ihop stad och land, fortsätter Sven-Erik Bucht (S).

Ny konkurrens

Och uppstickaren Landsbygdspartiet Oberoende som driver landsbygdsfrågor och etablerar sig mer och mer i landet också i Östergötland ser inte landsbygdsministern som en allvarlig konkurrent. 

– Jag tror att man måste ha en politik för hela landet och då går det inte att ha politik bara för en del av landet och det är det vi jobbar med. Det ska finnas en politik för hela Sverige där landsbygden inte ska försakas, där landsbygden är med, avslutar han.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer