Vid iordningsställda platser för eldning där faran för spridning är låg är det fortfarande okej att grilla och laga mat, uppger räddningstjänsten. Foto: Robin Haldert, TT

Eldningsförbud i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Det råder nu eldningsförbud i Östergötland, meddelar Länstyrelsen under onsdagsmorgonen.

På grund av den senaste tidens varma och torra väder är brandrisken mycket stor i hela länet och eldningsförbudet gäller tillsvidare.

Förbudet innebär att det råder förbud att göra upp eld i skog och mark och även i villaträdgårdar och förbud mot användning av pyroteknisk utrustning utomhus.

Grillning är endast tillåten vid permanent iordningställda grillplatser, det vill säga grillplats byggd av betong eller sten och på villatomter i grillar.

Vid eldningsförbud rekommenderas att inte röka i skog och mark och att inte arbeta med maskiner som kan orsaka gnistor eller varmgång i naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.