I nästa vecka väntas fler kommuner göra som Söderköping och införa eldningsförbud. Foto: Christian Zetterdahl

Eldningsförbud i Söderköping

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i morgon införs eldningsförbud i Söderköpings kommun. Prognoserna visar på extremt stor brandrisk eller mycket stor risk i kommunen.

Beslutet togs på fredagen av kommunstyrelsen. Fortsatt värme och torrt väder i kombination med torr mark ligger bakom beslutet.

Eldningsförbudet betyder att det inte är tillåtet att elda, grilla eller laga mat med fast bränsle, som ved, gräs, ris, grenar och liknande i skog och mark.

Det blir också förbjudet att använda pyroteknik och luftburna ljuslyktor.

På särskilda grillplatser är det dock tillåtet att grilla med kol. Att grilla i sin villaträdgård med kol-, gas- eller elgrill är fortfarande tillåtet.

Kommer troligen på fler platser

På Räddningstjänsten Östra Götaland väntar man att det kommer fler eldningsförbud i nästa vecka. De index som används för att mäta brandrisken ligger på flera håll på den högsta nivån.

I grannlänet Sörmland infördes eldningsförbud redan på torsdagseftermiddagen.

I videon nedan kan du se och höra hur SVT:s meteorolog rapporterade om brandrisken i början av veckan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser risken ut för skogsbränder? SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt berättar ”torrt i skog och mark”. Foto: Josefin Silverberg/SVT samt Suvad Mrkonjic/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.