Elen kan dröja flera dagar

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge har Eons personal inte kunnat reparera de fel som uppstått efter nattens oväder i Östergötland. På förmiddagen koncentrerade man sig på att koppla om ledningar så att så många som möjligt ska få tillbaka strömmen.

– Det vi gör nu är att vi har personal som gör omkopplingar i näten för att minimera antalet drabbade, säger Eons presstalesperson Björn Persson.

Totalt handlar det om 12 olika fel fördelade på sju kommuner. Strax efter åtta på morgonen var 2548 av bolagets kunder drabbade, men vid 11-tiden hade den siffran sjunkit till 1451.

Något regelrätt reparationsarbete hade inte påbörjats vid 11-tiden på söndagen utan det handlade om omkopplingar i nätet. Fortfarande blåser det på en del ställen och risken har varit för stor för att ge sig ut längs linjen för att leta efter nedblåsta träd.

En prognos för när strömmen kan vara tillbaka är svår att göra.

– Vi hoppas att det rör sig om timmar, men för en del finns det risk att det, i värsta fall, kan dröja flera dagar, säger Björn Persson på Eon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.