Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elen till Gotland: Privatbyggd kabel ett alternativ Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Elen till Gotland: Privatbyggd kabel ett alternativ

Publicerad

På ett seminarium arrangerat av de gotländska riksdagsledamöterna Hanna Westerén (S) och Lars Thomsson (C) presenterades idag en alternativ lösning på Gotlands framtida elförsörjningsproblem.

I februari aviserade staten genom Svenska Kraftnät att en ny elförbindelse mellan Gotland och fastlandet behövs inom tio år.

Idag presenterades ett alternativ till att staten själv bygger ledningen. Det är bolaget Hitachi ABB Power Grids som vill undersöka möjligheten att bygga en förbindelse mellan Svenska fastlandet, Gotland och Lettland.

Energiminister Anders Ygeman (S) utesluter inte heller en privat lösning.

– Det finns inga hinder för det, vi har den möjligheten i svensk lagstiftning. Mitt ingångsvärde är att det är Svenska Kraftnät som ska bygga och att vi ska inlämma Gotland i det nationella elnätet. Men blir det effektivare eller billigare att det görs i privat regi, eller i Vattenfalls regi, så är jag öppen för de alternativen också, säger han. 

Hör de gotländska politikerna ge sin syn på förslaget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet