Fotbollselever åker ut när asylsökande ska flytta in

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsklubben Åtvidabergs FF erbjuds 1,5 miljoner kronor för att bryta kontraktet med Hotell Stallet. Klubben skulle använda hotellet som elevboende för fotbollsgymnasiet. Men ägaren vill hellre hyra ut det till Bert Karlssons bolag så att det kan användas som asylboende.

Hotelll Stallets ägare har skrivit kontrakt med två olika hyresgäster, ÅFF och Bert Karlssons bolag, och nu måste en av dem flytta.

Bert Karlsson, skivbolagskung och tidigare partiledare för det invandringskritiska partiet Ny Demokrati, säger till SVT att om hans bolag skulle förlora mot ÅFF så blir skadeståndet mot Stallets ägare i mångmiljonklassen.

Det blir alltså ÅFF som får ge sig.

– Jag tycker det är tråkigt, men jag måste få så bra ekonomi som möjligt på den här fastigheten, säger ägaren Tord Önnegren.

Så ÅFF får 1,5 miljon av dig om de avstår från lokalerna?

– Ja.

ÅFF vägrar

Men klubben säger nej.

– Om en vecka kommer 100 fotbollsungdomar som ska bo på Stallet och i höst ska idrottsgymnasiet ha det som elevhem, säger Mats Almgren, styrelseledamot i ÅFF:s Sport och Konferens till SVT.

Det är mäktiga intressen man utmanar. Men man har kommunen med sig i kritiken mot Migrationsverket.

– Det är fantasibelopp och våra skattepengar det handlar om för att lösa de här situationerna. jag förstår att Migrationsverket känner ett tryck, men det får inte gå till på det här viset. Det blir ingen bra integrationspolitik, säger Lennart Haraldsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Åtvidaberg.

Vad som händer nästa vecka när både asylsökande och fotbollsungdomar ska hitta sina sängar återstår att se. Den första busslasten asylsökande kommer vilken dag som helst – och någon måste ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.