Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör energirådgivaren och ordföranden i bostadsrättsföreningen om vinterns elpriser Foto: SVT

Bostadsrättsförening tar hjälp av rådgivare för att hitta energitjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsrättsföreningen Kullen i Söderköping kommer att behöva höja medlemsavgiften för de boende kraftigt på grund av de ökade elpriserna.

Av tretton är det åtta som är pensionärer och de flesta är ensamstående så det är lite tufft, säger bostadsrättsföreningens ordförande Eva Moberg.

Föreningen Kullen har haft en elkostnad på 47 öre per kilowattimme, men deras elaval upphörde den sista september. Nu vet de inte vad räkningen kommer att sluta på – bara att det kommer bli betydligt dyrare än förut.

För att se hur föreningen kan få ned kostnaderna har de ringt dit kommunens energirådgivare Per Sjöström för en inspektion av byggnaden. Han vittnar om ett ökat intresse för energirådgivning och säger att hans arbetsbörda har ökat betydligt den senaste tiden.

Så många rådgivningar som jag haft i augusti, september hade jag nog inte under hela första halvåret, så det har ökat enormt med de ökade elpriserna, säger han.

Så ska bostadsrättsföreningen spara el inför vintern – se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer