Parkeringsvakten Johan tillsammans med sin kollega Richard hittar två felparkerade elscootrar vid Linköpings resecentrum. Se hur de hanterar problemet i klippet. Foto: Daniel Díaz/SVT

Så har insamlingen av elsparkcyklar gått

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun är igång med att plocka bort felparkerade elsparkcyklar från gatorna. Hittills har 15 stycken undanröjts och ytterligare åtgärder för att ordna problemet väntas.

Efter ett nämndebeslut har man sedan den 27 september påbörjat insamlingen av elsparkcyklar i Linköping. Sedan dess har 15 sådana hittats och tagits om hand av kommunen.

– Det har gått bra faktiskt, vi mjukstartar lite eftersom det är ett nytt område att jobba med, säger Jakob Olingdal, trafikingenjör på Linköpings kommun.

Linköping

I klippet berättar kommunalrådet Muharrem Demirok (C)  om planerna för ytterligare åtgärder mot elsparcykel-problemet.

Kommunalrådet Muharrem Demiriok (C) och Jakob Olingdal trafikingenjör på Linköpings kommun. Foto: Daniel Díaz/SVT

Ronderar stan

Grundavgiften för ägarna att hämta ut dem är 1 500 kronor per elscooter men kan variera beroende på hur lång tid man har väntat med upphämtningen.

Logistiken kring insamlandet av elsparcyklarna kan tyckas något omständig. Johan är parkeringsvakt och tillsammans med kollegan Rickard plockar de felparkerade elscootrar, cyklar och andra fordon.

– Vi ronderar och när vi hittar en så startar vi ett ärende, förklarar Johan.

Hör vad som händer efter ärendet i  videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet