En man skadades under söndagsnatten i en elsparkcykelolycka. Foto: SVT/arkiv

Elsparkcyklar till Norrköping – det här gäller enligt kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag finns de mycket omdebatterade elsparkcyklarna att hyra i Norrköping. Så här fungerar det enligt kommunen.

Enligt Andreas Lundqvist, som är trafikplanerare vid Norrköpings kommun, har Qick scooters, som företaget heter, en markupplåtese för elsparkcyklarna.
– Där vi framställt några villkor, bland annat att elsparkcyklarna inte ska stå hindrande, trafikfarligt eller i strid mot andra bestämmelser i trafikförfattningar. Dessutom ska elsparkcyklarna inte utgöra ett hinder i den dagliga barmarksrenhållningen i kommunen, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter Öst.

Det är företaget som är ansvarig för elsparkcyklarna. Men Norrköpings kommun har skötselansvar för gator, torg och allmän plats.

– I de fall då elsparkcyklarna står i vägen för vår drift och skötsel kan de komma att flyttas på, precis som vanliga cyklar. Vi försöker ha en aktiv dialog inför kommande skötselarbeten där vi kan informera om kommande händelser, exempelvis sandupptagning.

”Välkomnar elsparkcyklarna”

Norrköpings kommun ser positivt på den nya etableringen.

– Vi välkomnar elsparkcyklarna som en utökad möjlighet inom mobilitet, främst inom tätorten där dels invånare har ännu ett alternativ istället för bil att ta sig till arbete eller skola, men även för besökare att uppleva Norrköping på ett enkelt och smidigt sett istället för bil, skriver Andreas Lundqvist.

Enligt kommunen finns det flera platser där elsparkcyklarna inte får stå. Det handlar om Folkparken, Carl Johans park, Olof Palmes plats, Strömparken, Vasaparken och Drottninggatan är avstyrkt från markupplåtelsen. Hyr man en elsparkcykel och är under 16 krävs hjälm.

– Elsparkcyklar är att se som en cykel och det krävs då hjälm ifall föraren är under 15 år.

Samma företag har sedan i våras även verksamhet i Linköping.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod det att Norrköping var den första staden i Östergötland att få uthyrningsbara elsparkcyklar. Det stämmer inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet