Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ginas dotter Nora misstänks ha blivit mördad tidigare i år i Linköping. Under torsdagen deltog Gina i en manifestation mot mäns våld mot kvinnor. Foto: Hadeel Ibrahim

Elva kvinnor misstänks ha mördats i år – stor manifestation i Linköping mot våldet

Uppdaterad
Publicerad

Under årets tre första månader misstänks minst 11 kvinnor ha mördats i Sverige. I en majoritet av fallen ska den misstänkte mördaren haft en relation med offret. Under torsdagen samlades ett femtiotal personer på Stora torget i Linköping för att manifestera mot mäns våld mot kvinnor.

– Att vi ska behöva stå och prata om det här 2024 är inte klokt, säger Katarina Strömfelt, verksamhetschef för kvinnojouren Ellinor i Linköping.

Det var kvinnojouren Ellinor som tillsammans med tjejjouren Beata i Linköping bjudit in till manifestationen. Volontärarbetare läste upp berättelser om mördade kvinnor i Sverige och många förbipasserande stannade till för att lyssna.

Mäns våld mot kvinnor

– Jag är här för att jag tycker det måste få ett slut, sa Dylan Haki som var på plats när manifestationen började.

Mördade Noras mamma på plats

En av de som tagit sig till Stora torget var Gina. Hennes gravida dotter Nora misstänks ha mördats tidigare i år i Linköping.

Ginas dotter Nora misstänks ha blivit mördad tidigare i år i Linköping. Under torsdagen deltog Gina i en manifestation mot mäns våld mot kvinnor. Foto: Hadeel Ibrahim

– Vi gick från babyshower till begravning, säger Gina samtidigt som hon håller upp en bild på dottern.

Tyst minut

Enligt en genomgång som TT gjort misstänks minst tolv kvinnor ha mördats i Sverige under årets tre första månader. I ett av fallen är omständigheterna oklara.

Manifestationen i Linköping avslutades med en tyst minut för alla de kvinnor som mördats i Sverige.

Hör röster från manifestationen i klippet ovan.

Dödligt våld mot kvinnor i nära relationer

2017: 10

2018: 22

2019: 16

2020: 13

2021: 15

2022: 10

2023: 10

Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet