Över 800 personer har förhörts och hundratals har DNA-topsats i utredningen kring det uppmärksammade dubbelmordet. På fredagen greps en man misstänkt för inblandning i morden. Foto: TT

En anhållen för dubbelmordet på gård utanför Mantorp

Uppdaterad
Publicerad

En person har anhållits misstänkt för det brutala mordet på ett äldre par i Mantorp utanför Linköping i somras.

– Denna man är tidigare okänd för oss, säger vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Mannen greps och anhölls under fredagen. Gripandet ska ha gått lugnt till.

– Polisens systematiska och uthålliga kartläggningsarbete har lett fram till att vi lyckades identifiera en misstänkt man. Denna man är tidigare okänd för oss, säger vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh, vid åklagarkammaren i Linköping.

Dubbelmordet i Mantorp

Det var den 12 juni som ett äldre par hittades döda på en gård utanför Mantorp i Mjölby. Polisen kunde snabbt se tecken på grovt våld och inledde en förundersökning om mord.

”Långt ifrån färdigt”

Den gripne mannen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkaste misstankegraden.

– Utredningen går nu in i en ny fas där vi kommer att kartlägga den misstänkte personen, hur denne rört sig, kopplingar till platser och personer. Arbetet är långt från färdigt, säger Eva Nemec Nordh.

Ett av polisens genombrott är DNA-spår som hittades på den tejp som användes för att binda paret. Hundratals personer har DNA-topsats under utredningen.

SVT Nyheter har pratat med utredaren som i nuläget inte vill gå ut med ytterligare information om den gripne mannen. Chefsåklagare Eva Nemec Nordh säger till SVT Nyheter Öst att den misstänkte mannen inte förekommit tidigare i utredningen.

Är mannen hemmahörande i Östergötland?

– Det kan jag inte svara på, jag vill inte gå in på några detaljer om mannen med hänsyn till utredningen, säger Eva Nemec Nordh.

Kartläggning av den misstänkte

Vidare säger chefsåklagaren att man nu kommer hålla förhör med mannen och personer i hans närhet.

– Vi kommer att utreda hur mannen rört sig vid brottstiden, säger Eva Nemec Nordh.

Utredningen fortsätter under helgen och senast på måndag klockan 12 måste åklagaren begära mannen häktad.

LÄS MER: Dubbelmordet i Mantorp – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet