Foto: Jeppe Gustafsson

Dubbelmordet i Mantorp – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen den 12 juni 2017 hittades ett par döda på en gård utanför Mantorp i Mjölby kommun. En man, född 1993, har dömts till livstids fängelse.

2017

12 juni: Anhöriga till paret larmar polisen strax efter klockan 18.00. På gården utanför Mantorp hittar polisen en man och en kvinna döda. Polisen inleder en förundersökning gällande mord i två fall.

13 juni: Under natten beslagtas en bil på en mindre ort i Mjölby kommun, men enligt polisen är det inte säkert att den har koppling till brottet. På en presskonferens vädjar polisen till allmänheten om hjälp med tips.

13 juni: En man och en kvinna tas in för förhör men polisen är förtegen på vilket sätt de är intressanta för utredningen. De släpps senare samma dag, enligt polisen är de inte misstänkta för något brott.

14 juni: Ytterligare en bil beslagtas efter tips från allmänheten. Bilen har stått övergiven i Mjölby på en plats där man normalt inte parkerar.

15 juni: Polisen meddelar att flera fynd har gjorts i området runt gården. Samtidigt rapporterar Aftonbladet att utredarna intresserar sig för tre bröder som anhållits för förberedelse till rån i Vrigstad.

19 juni: En bankomat i Borensberg har fångat polisens intresse, rapporterar Corren. Polisen misstänker att någon har använt det mördade parets bankkort.

28 juni: Två personer anhålls som skäligen misstänkta för dubbelmordet, den lägre misstankegraden. De släpps två dagar senare.

23 augusti: Polisen berättar att man hållit över 800 förhör och DNA-topsat 250 personer i jakten på de skyldiga. Men inga nya gripanden. Polisen vädjar om allmänhetens hjälp med tips.

Foto: Jeppe Gustavsson

7 september: Polisen gör ett genombrott när man hittar DNA-spår på den tejp som användes för att binda det dödade paret. Man har dock ännu inte identifierat någon misstänkt gärningsperson.

15 september: En man grips och anhålls, misstänkt för inblandning i mordet. Mannen, född 1993 och bosatt i Jönköpings län, häktas på sannolika skäl misstänkt för morden. DNA-fynd kopplar mannen till mordplatsen, enligt åklagare. Han nekar till aklagelserna.

15 november: 24-åringen fortsätter neka till anklagelserna. Kammaråklagare Helene Gestrin som leder utredningen medger att man inte hittat någon personlig koppling mellan den misstänkte och det mördade paret.

2018

Foto: TT

13 februari: Åtal väcks mot 24-åringen. Åklagare och polis håller presskonferens.

27 februari: Rättegången mot den misstänkte 24-åringen inleds.

8 mars: Linköpings tingsrätt meddelar att de finner tillräckligt med bevis för att fälla den 24-årige mannen.

9 maj: Tingsrätten dömer 24-åringen till livstids fängelse.

25 juli: Hovrätten fastställer domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet