Foto: SVT

24-åringen bedöms skyldig till dubbelmordet i Mantorp

Uppdaterad
Publicerad
Igår hölls den sista rättegångsdagen. Idag meddelade Linköpings tingsrätt att den misstänkte 24-åringen bedöms skyldig till brotten.

– Det är klart att min klient är besviken över beslutet. Tingsrätten har ju funnit att det föreligger övertygande besvining om hans skuld gällande mord i två fall och det är ju gärningar han har förnekat. Nu är ju inte det här en dom, men man ser ju vartåt det lutar, säger försvarsadvokat Henrik Lindblom till SVT Nyheter Öst.

Har ni redan nu diskuterat om ni ska överklaga domen?

– Det här är den typen av mål som ska prövas i högre instans, så jag förutsätter att det kommer att överklagas om han nu fälls för mord i två fall, säger försvarsadvokaten Henrik Lindblom.

Rättegången avslutades igår

Efter två veckor i säkerhetssalen vid Linköpings tingsrätt avslutades igår rättegången för dubbelmordet i Mantorp. Det var den 11 juni 2017 som ett äldre par mördades i sitt hem i Mantorp. En 24-årig man greps några månader senare, misstänkt för dådet.

I slutskedet av den sista rättegångsdagen meddelade domaren att rätten skulle påbörja sin överläggning direkt, men att beslut om fortsatt häktning, rättspsykiatrisk undersökning och datum för domen skulle meddelas idag eller senast fredag förmiddag.

Rättspykiatrisk undersökning

Vid 14.30-tiden idag kom så besluten. Linköpings tingsrätt meddelade då att de anser att den misstänkte 24-åringen är skyldig till två fall av mord och bedrägeri. Mannen får därför stanna i häktet till dess att domen kommer. Rätten meddelade även att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– Man kan i alla fall konstatera att tingsrätten delar min uppfattning om bevisvärdering i det här målet och att det föreligger övertygande bevisning för mord i två fall och för bedrägeri, säger åklagaren Helene Gestrin.

Var det väntat?

– Min uppfattning var att han ska dömas på det sättet, men till syvende og sidst är det ändå tingsrätten som gör bedömingen och det händer ju onekligen att de gör en annan bedömning än åklagaren, så det är ju inte förrän vi får domen som vi får facit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet