Försvarsadvokat Henrik Linblom menar att den misstänkte borde sättas på fri fot. Foto: TT/Stefan Jerrevång// SVT

Försvarsadvokaten: ”Saknaden av fynd talar för den misstänkte”

Publicerad

I sin slutpläderingen idag yrkade kammaråklagare Helene Gestrin på livstids fängelse. Men försvarsadvokat Henrik Lindblom menar att det finns saker som inte är bevisade, och att det i sådana här fall finns ett ”mycket strängt beviskrav”.

Försvarsadvokat Henrik Lindblom började med att påpeka att det är hotbilden mot den misstänkte som gjort att han varit tyst. Han har varit rädd att försäga sig och avslöja detaljer som i längden kan skada honom och hans familj.

Lindblom lyfte också fram de spår som har hittats i huset men som inte har kunnat identifierats till någon person. Det är inte klarlagt från vem eller vilka spåren tillhör, menar försvarsadvokaten.

Tidpunkten då paret ska ha dött diskuterades också. Han menar att det finns ett problem med det utlåtande som gjorts från rättsläkaren och menar att analysen inte passar in med det rörelsemönster som den misstänkte har haft.

Henrik Lindblom tog vidare upp mannens tidigare psykiska ohälsa, men menar att han hela tiden varit öppen med sina tankar och inte försökt dölja något.

Till sist gick försvarsadvokaten igenom den misstänktes situation, hans familjebild och att han tidigare är ostraffad. Han menar att den misstänkte borde sättas på fri fot.

Domaren meddelade att de påbörjar sin överläggning idag. Troligtvis kommer det att komma ett beslut om häktning och rättspsykiatrisk undersökning under torsdagen, eller allra senast fredag. Då kommer vi också få veta när domen kommer falla.

Det var i juni 2017 hittades ett par mördade i sin bostad i Mantorp utanför Linköping. Några månader senare greps en 24-årig man som misstänkt för morden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet