24-åringen nekar till att ha mördat paret i Mantorp. Foto: TT

Hovrätten fastställer livstids dom i Mantorpsmordet

Uppdaterad
Publicerad
Hovrätten fastställer domen mot den 24-årige man som av tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mordet på ett par i Mantorp sommaren 2017.

Hovrätten konstaterar att bevisningen mot 24-åringen som ensam gärningsman är mycket stark. Den knyter honom både till brottsplatsen och till tejpningen av de dödade personerna. Hovrätten anser i sin dom att den bevisning som åklagaren har lagt fram ”är tillräcklig” för att döma 24 åringen ensam för båda morden. Det faktum att gärningsmannen ensam har utfört tejpningen, vilket han också har erkänt, talar för att han också har dödat makarna.

Åklagaren i målet Heléne Gestrin är nöjd med hovrättens dom:

– Jag delar hovrättens slutsatser helt och hållet. Det finns ingen tvekan enligt min uppfattning om att det är den här mannen som har gjort sig skyldig till morden.

Hovrätten konstaterar i sin dom att ingenting talar för att motivet till morden var ekonomiskt. Slutsatsen måste därför, enligt domen, vara att de två makarna i Mantorp har valts ut slumpmässigt av ”en gärningsman på jakt efter potentiella offer för att förverkliga de fantasier han länge haft om att döda andra människor”. Agerandet kännetecknas av ”synnerlig hänsynslöshet och råhet” och hovrätten anser därför att livstids fängelse är det enda möjliga straffet.

– Och med tanke på det lidande, ångest och det våld som de döda makarna har utsatts för så finns det inget alternativ till livstids fängelse. Jag är helt överens med hovrätten precis som jag är helt överens med tingsrättens dom. Den är korrekt och välskriven och man ska inte behöva känna någon tvekan om vad som hänt. Det som hov- och tingsrätten har kommit fram till stämmer, säger kammaråklagare Heléne Gestrin.

Den dömde 24-åringen ska hållas häktad fram till att fängelsestraffet får verkställas.

Det var den 12 juni 2017 som en man och en kvinna hittades brutalt mördade på sin gård utanför Mantorp i Östergötland. I september 2017 grep polisen en misstänkt gärningsman på en ort i Jönköpings län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet