Mantorpsmördaren kan dömas till fängelse

Publicerad

Den 24-årige man som tingsrätten kommit fram till är skyldig till att ha dödat en man och kvinna i Mantorp förra året led inte av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet.

Han lider inte heller av en allvarlig psykisk störning i dag, konstaterar Rättsmedicinalverket i sitt utlåtande efter den rättspsykiatriska undersökning som mannen genomgått. Detta betyder att mannen kan dömas till fängelse.

– Det här gör att mitt yrkande om livstid kvarstår. När man döms för ett brott av det här slaget, ett dubbelmord av ovanligt brutal karaktär som har föregåtts av planering, då kan jag inte se att det finns något annat alternativ, säger kammaråklagare Helene Gestrin till SVT Nyheter Öst.

Hur lång tid kan det dröja innan det kommer en dom?

– Det är helt och hållet upp till tingsrätten. En eller två veckor skulle jag tippa på.

Försvarsadvokaten inte förvånad

24-åringens försvarsadvokat Henrik Lindblom vill inte kommentera hur hans klient reagerat på det rättspsykiatriska utlåtandet.

– Det stannar mellan oss två.

Men försvarsadvokaten är inte heller förvånad över resultatet.

– Han har själv hela tiden haft uppfattningen att han inte lider av någon psykisk störning, säger Henrik Lindblom.

Kan det bli aktuellt att ni begär att det rättsliga rådet ska titta på det här?

– Vi får diskutera det, jag och klienten. Den möjligheten finns, men vi har inte hunnit gå igenom det än.

Finns det möjlighet att det blir något annat än livstids fängelse, som du ser det nu?

– Vi får se, vi ska argumentera den delen på fredag, sen är det upp till tingrätten att bedöma. Vi kommer argumentera för ett tidsbestämt straff.

Om det blir en fällande dom, kommer ni överklaga till hovrätten?

– Jag vill inte föregripa min klients beslut, men allt pekar mot att vi kommer klaga på en dom från tingrätten och att det då blir en prövning i hovrätten.

Fantiserade om att döda

Det var den 12 juni förra året som paret i övre medelåldern hittades brutalt mördade i ett hus i Mantorp utanför Linköping. 24-åringen har medgett att han var i huset, men säger att han hade sällskap av två andra personer och att han gav sig av innan offren skadades.

Det har under utredningen framkommit att 24-åringen haft mycket dålig ekonomi, samt att han tidigare haft psykiska problem och fantiserat om att skada och döda andra människor.

RMV skriver i sitt utlåtande om att motivet till gärningarna skulle kunna ha varit pengar, men att det utifrån det är svårt att förstå mannens tillvägagångssätt vid morden.

”De ständigt närvarande tankarna på att skada och döda tillsammans med hans bristande förmåga till känslor, ångest och empati bedöms utgöra en möjlig förklaring till att våldet blev så kraftigt” skriver RMV.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet